keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Paras kellonaika kahvinjuonnille - tieteellisesti tutkittu fakta


Useimmat meistä tuskin malttavat odottaa kahvinkeittimen porinaa heti aamulla ennen töihin lähtöä. Aamu ei ole kuitenkaan paras aika juoda kahvia, jos tavoitteena on saada kunnon kofeiinipotku päivän alkuun, ainakin jos uskomme aiheesta tehtyä tutkimusta. Syy löytyy kortisolista.

Kortisoli ei ole maineestaan huolimatta pelkkä haitallinen stressihormoni, vaan se säätelee kehon valppautta ja toimintavalmiutta. Kehon kortisolitaso on huipussaan aamuisin kello 8 - 9 välillä, jolloin ihminen on siis luonnostaan eräänlaisessa valppauden tilassa. Kofeiini ei tässä tilassa juurikaan tuo lisää virkeyttä, vaan kahvin juonti kannattaa ajoittaa eri aikaan.

Optimaalinen kahvitteluhetki ajoittuu välille 9:30 - 11:30.

Kehon kortisolitaso nousee taas illalla, ajoittuen puoli kuuden ja puoli seitsemän välille. Tuona aikana ei siis myöskään kannata juoda kahvia, jos haluaa optimoida kofeiinin vaikutusta kehossaan!

Oletko sinä havainnut eroja kahvin virkistävyydessä, riippuen kellonajasta? Kommentoi!


kuva: Katherine Lim

1 kommentti:

  1. Illalla kyllä huomaa sen, että jos juo klo 7 jälkeen kahvia, ei sitten tule seuraavaa yötä hyvin nukutta. Toisaalta äitini on pakko saada "iltakahvi" viimeistään klo 22, muuten hän ei kykene nukkumaan lainkaan. Meitä on moneen junaan. :)

    VastaaPoista