sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Kahvinpurujen hyödyntäminen kasveille ja puutarhassa

Kyllä, käytettyjä kahvinpuruja voi hyvinkin käyttää puutarhassa, sekä katteena että lannoitteena! Kahvinpuru on ph-arvoltaan hapanta ja siinä on runsaasti typpeä. Nämä ominaisuudet tekevät siitä hyvän lannoitteen happamassa viihtyville ja suhteellisen nopeakasvuisille kasveille, kuten tomaatille, mustikalle, sitrushedelmäkasveille, atsalealle ja alppiruusulle.

Laita tuoreet kahvinpurut suoraan kompostiin tai säilö ne sellaisenaan myöhempää käyttöä varten. Kompostiin voi olla hyvä laittaa kalkkia neutraloimaan kahvinpurujen happamuutta - noin teelusikallinen kalkkia per kilo kahvinpuruja riittää. Suodatinpaperit maatuvat myös hyvin kompostissa. Esteettisistä syistä ne kannattaa kuitenkin leikellä pieniksi paloiksi jos kompostoituja kahvinpuruja aikoo käyttää katteena!

Etanat eivät pidä kahvinpurujen kofeiinista, joten herkästi etanoiden ruuaksi päätyviä kasveja (mm. liljat ja narsissit) kannattaa kokeilla ympäröidä kevyellä kahvinpurukatteella. Tumma espressokahvinpuru myös näyttää ja tuoksuu hyvältä aamukasteisessa kesäpuutarhassa!

Oletko kokeillut kahvinpuruja puutarhanhoidossa tai yleensä kasveille? Jaa kokemuksesi ja vinkkisi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti