sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Pikakahvi tarkastelussa

Pikakahvin suosiolle tavallisten kahvien rinnalla on muutama tärkeä syy:
  • Siitä on nopea ja helppo valmistaa kupilliset sekoittamalla kuumaan veteen
  • Se on kevyempää ja siten taloudellisempaa kuljettaa kuin kahvipavut tai jauhettu kahvi (per kahviannos)
  • Se säilyy hyvänä kaupan hyllyllä pidempään kuin muut kahvilajit, kunhan se ei pääse kostumaan

Uusiseelantilainen yrittäjä David Strang patentoi ensimmäisen kaupallisen pikakahvin valmistusmenetelmän vuonna 1890. Maailman suosituimpiin kuuluva pikakahvibrändi Nescafé sai puolestaan alkunsa vuonna 1938. Suuren läpimurtonsa pikakahvi teki kuitenkin vasta toisen maailmansodan jälkeen, kun sotateknologisia innovaatioita voitiin käyttää valmistusmenetelmän hiomiseen.

Pikakahvia valmistetaan karkeasti ottaen kahdella, suhteellisen monimutkaisella valmistusmenetelmällä. Menetelmät ovat suihkukuivaus (spray drying) ja pakastekuivaus (freeze drying). Pakastekuivauksessa paahdettu ja hienoksi jauhettu kahvi kostutetaan, jonka jälkeen se jäädytetään nopeasti ja kuivataan tyhjiössä sublimaation avulla, eli kosteus haihdutetaan suoraan jäätyneistä kahvinmuruista ilman että murut sulavat ennen kuivumistaan. Tämä aikaansaa kahvimurujen kuohkean rakenteen. Suihkukuivauksessa kahvimurut kuivataan voimakkaalla ilmapuhaltimella, mikä aikaansaa hienomman rakenteen kuin pakastekuivausmenetelmä. Valmistusmenetelmästä johtuen pikakahvissa on lähes puolet vähemmän kofeiinia kuin tavallisessa kahvissa.

Pidätkö pikakahvista? Kommentoi!



2 kommenttia:

  1. Hyvä maku, valmistus nopeaa, ei suodatinpusseja olen tyytyväinen.

    VastaaPoista
  2. Pikakahvi on minun kahvini ehdottomasti. Siisti ja nopea ja sopii makuuni.

    VastaaPoista